T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ARNAVUTKÖY - Bolluca Türk Tekstil Vakfı Ortaokulu

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları

Başvuruları devam eden, 5-12. sınıf öğrencilerinin öğretim programı çerçevesinde ve kendi ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırma yaparak araştırmalarının sonuçlarını sergileyebilecekleri ve eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortam sunan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları kapsamında TÜBİTAK İl Temsilcimiz tarafından başvurularda dikkat edilmesi gereken hususlar belirtilmiştir. Buna göre başvurularda; öncelikle tanımlara göre proje türünün kontrol edip hatalı olanların düzeltmesi, sonrasında ise ilgili proje tanımına uyan bilgilerin girilmesi gerekmektedir. 

Ayrıca başvurular tamamlandıktan sonra TUBİTAK İl Temsilcisi mail adresine (mbursal@cumhuriyet.edu.tr) başvuruya ilişkin değerlendirme yapılması ve varsa, düzeltilmesi gereken yerlerin belirtilmesi için talep maili atılması başvuruların onaylanması sürecine olumlu katkı sağlayacaktır.

Proje Tanımları;

 

Araştırma Türü Projeler için:

Araştırma projeleri, bir konu hakkında tespit edilen problemi çözmeye yönelik verilerin (anket, mülakat, gözlem, deney...) ağırlıklı kullanıldığı projeler olduğu için araştırma türündeki projelerin tanıtımlarında, öncelikle günlük hayatla ilişkili bir araştırma problemi net olarak ifade edildikten sonra incelenecek bağımlı, bağımsız ve kontrol değişkenleri tanımlanmalıdır. Araştırma ve veri toplama süreci tanımlandıktan sonra ise elde edilen verilerin nasıl yorumlanacağı ve TÜBİTAK 4006 bilim fuarları kuralları gereğince poster formatında nasıl sunulacağı da açıklanmalıdır.  

 

Bilgi-Araştırma Türü Projeler için:

Bilgi araştırma projeleri, seçilen bir konu hakkında kapsamlı bir araştırma yapılarak bilginin sentezlendiği projelerdir. Bu nedenle, araştırılacak bilgiye hangi kaynaklardan (taranacak literatür kaynakları, görüşü alınacak uzman kişi veya kurumlar) ulaşılacağı önceden belirlenerek detaylı biçimde tanımlanmalı ve elde edilen verilerin nasıl analiz edilerek sonuca ulaşılacağı açıklanmalıdır

 

Araştırma-Geliştirme (Tasarım) Projeleri İçin:

Araştırma-Geliştirme (Tasarım) türü projelerde bir problemi çözecek, bir işi daha iyi yerine getirecek bir maket/model/alet geliştirilmesi ve projenin öğrenciler tarafından yapılacak olması gerektiğinden öncelikle problem durumu tanımlanmalı, geliştirilecek tasarımın öğrenciler tarafından hangi aşamalar sonucunda geliştirileceği, dışarıdan uzman destek alınacaksa bu desteğin mahiyeti ve geliştirilen tasarımın benzer araçlara göre neden tercih edileceği gerekçelendirilmelidir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.11.2017 - Güncelleme: 09.02.2024 10:50 - Görüntülenme: 168
  Beğen | 0  kişi beğendi